1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Avrupa Birliği’nde Yeni Ambalaj Yönetmeliği

Avrupa Birliği’nde Yeni Ambalaj Yönetmeliği

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Strazburg’da gerçekleştirilen AP Genel Kurul oturumunda, ambalajların azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesine yönelik yeni kuralları içeren yasa, 476 “evet” oyuyla kabul edildi. Bu kapsamda AB, ambalajların daha sürdürülebilir hale getirilmesi ve ambalaj atıklarının azaltılması için önemli adımlar atıyor.

Genel ambalajlar ve plastik ambalaj atıkları, 2030 yılına kadar yüzde 5, 2035 yılına kadar yüzde 10 ve 2040 yılına kadar yüzde 15 oranında azaltılacak. Bu hedefler doğrultusunda AB, ambalajların daha çevre dostu olmasını ve geri dönüşüm süreçlerinin artırılmasını hedefliyor.

Yasa kapsamında 2030’dan itibaren bazı tek kullanımlık plastik ambalaj türleri yasaklanacak. Bu yasak kapsamında işlenmemiş taze meyve ve sebze ambalajları, kafe ve restoranlarda doldurulup tüketilen yiyecek ve içecek ambalajları, tek kişilik soslar, krema ve şeker porsiyonları, tuvalet ürünleri, konaklamalardaki mini şampuan ve sabun ambalajları ile 15 mikronun altındaki çok hafif plastik torbalar yer alıyor.

Ayrıca, gıdayla temas eden ambalajlarda kullanılan “doğada yok olmayan kalıcı kimyasallar” olarak bilinen “PFAS” maddelerinin belirli sınırlar üzerinde kullanımı da yasaklanacak. Bu adımın amacı, gıda güvenliği ve çevre koruma açısından önemli bir adım atmak ve sağlıklı bir gelecek için etkili tedbirler almak.

2029 yılına kadar tek kullanımlık plastiklerin ve metal içecek kutularının yüzde 90’ının ayrı toplanması ve geri dönüştürülmesi gerekecek. Bu sayede atık miktarı azaltılacak ve geri dönüşüm süreçlerinin verimliliği artırılarak çevre dostu uygulamalar teşvik edilecek.

Yeni ambalaj yönetmeliği, üye ülkelerin onayının ardından yürürlüğe girecek ve AB’nin sürdürülebilirlik hedeflerine önemli katkı sağlayacak.

Avrupa Birliği’nde Yeni Ambalaj Yönetmeliği
Yorum Yap
Sorumluluk Reddi Beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Hepfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

HepFinans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!