Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten İklim Değişikliği Uyarısı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İklim Ekonomisi ve Sürdürülebilirlik Finansmanı Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, iklim değişikliğinin ekonomik etkilerine dikkat çekti. Bakan Şimşek, 2050 yılına kadar küresel sıcaklığın 3,2 derece artması durumunda küresel ekonomide ciddi düşüşler yaşanacağını belirtti.
Şimşek, bu durumda küresel gayri safi yurtiçi hasılanın baz senaryoya göre yaklaşık %20 daha düşük olacağını ve açlık riskinin de aynı oranda artacağını vurguladı. Bu verilerin “çok ciddi” olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, kuraklık riskinin arttığına ve 129 ülkenin yakın gelecekte kuraklık tehditi ile karşı karşıya kalacağını belirtti.
Bakan Şimşek, iklim değişikliği ile mücadelede tüm ülkelerin yasal düzenlemeler yapması gerektiğinin altını çizdi. Fosil yakıt sübvansiyonlarının azaltılması ve tamamen kaldırılmasının gerekliliğine vurgu yapan Şimşek, karbon ayak izinin vergilendirilmesi gerektiğini ve tarımda orman alanlarının genişletilmesinin önemini vurguladı.
İklim değişikliği, dünya genelinde ciddi ekonomik ve sosyal sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle, uluslararası iş birliği ve ortak çabalar ile iklim değişikliğini önlemek ve etkilerini en aza indirmek büyük önem taşımaktadır. Ülkeler, sürdürülebilir politikalar ve uygulamalar geliştirerek iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağlamalıdır.