1. Haberler
  2. Haberler
  3. Emtia Haberleri
  4. Bakır Madenlerindeki Kuraklık Riski

Bakır Madenlerindeki Kuraklık Riski

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakır Madenlerindeki Kuraklık Riski

PricewaterhouseCoopers LLP tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2050 yılına kadar iyimser bir düşük emisyon senaryosunda bile, dünyadaki bakır madenlerinin yarısından fazlası önemli, yüksek veya aşırı olarak kabul edilen kuraklık riskine maruz kalan bölgelerde olacak.

Çalışmaya göre, diğer iki enerji geçiş metali olan lityum ve kobalt için kuraklığa maruz kalma oranı %74 ile daha da yüksek. Bu durum, madencilik sektöründe ciddi tedarik sorunlarına yol açabilir.

Bakır Fiyatları ve Madencilik Zorlukları

Madenlerin elektrikli araçlar, ağ altyapısı ve veri merkezlerine yönelik artan talebi karşılamakta zorlanmasıyla ortaya çıkan kıtlık bahisleriyle bakır son aylarda yükselerek metrik ton başına 10.000 doları aştı. Yeni yatakların çıkarılması giderek daha zor ve pahalı hale gelirken, çevresel ve sosyal konulara ilişkin artan incelemeler de yatırımları caydırıyor.

PricewaterhouseCoopers raporunda, “İklimle ilgili aksaklıklar bakır tedarik riskine bir katman daha ekleyecektir. Artan sıcaklıkların ve değişen hava koşullarının madenler üzerindeki etkisi henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Örneğin, Zambiya’nın bakır madenleri, kuraklığın hidroelektrik tesislerini etkilemesi nedeniyle güç kaynağı sıkıntısıyla karşı karşıya. Şili’de su kıtlığı, sektörün deniz suyu kullanımına yatırım yapması nedeniyle son yıllarda bakır üretimini kısıtlamıştır” denilmektedir.

Üretim Odaklı Ülkeler ve Riskler

PwC çalışmasında yer alan dokuz emtianın her biri için dünya arzının en az %40’ı en fazla üç ülkede üretilmekte. Bakır söz konusu olduğunda, Şili, Peru ve Çin üretimin yarısından fazlasına konsantre olmaktadır. Bu durum, belirli ülkelerde ortaya çıkabilecek iklim değişikliği veya doğal afet risklerinin küresel bakır tedarikine ciddi şekilde etki edebileceğini göstermektedir.

PwC İngiltere’nin küresel iklim sorumlusu Emma Cox bir röportajında, “Bu, iklim değişikliği bir aksaklık yaratırsa, yayılmadığı için orantısız bir etkiye sahip olabileceği anlamına geliyor. Herkesin bağımlılıkları ve gelecekteki iklim değişikliğinin etkilerini anladığını sanmıyorum” ifadelerini kullanmıştır. Bu nedenle, bakır ve diğer madenlerin tedarik zincirindeki risklerin dikkatle ele alınması gerekmektedir.

Bakır Madenlerindeki Kuraklık Riski
Yorum Yap
Sorumluluk Reddi Beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Hepfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

HepFinans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!