Yenilenebilir Enerji İle Elektrik Şebekelerinin Geleceği
BloombergNEF’e (BNEF) göre, dünya elektrik şebekelerini yenilemek için önümüzdeki yıllarda büyük yatırımlar yapmak zorunda kalacak. BNEF’nin raporuna göre, şebeke ağlarının uzunluğunu neredeyse ikiye katlayarak 111 milyon kilometreye çıkarmak gerekecek. Bu, dünyanın güneşe olan mesafesinin dörtte üçüne eşdeğer.
Yatırım Gereklilikleri ve Zorluklar
Yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımların yanı sıra elektrikli araçlar, nükleer enerji ve temiz hidrojen gibi alanlara da büyük yatırımlar yapılacak. Rüzgar ve güneş enerjisi kapasitelerinin dokuz katına çıkarılması gerekecek. BNEF raporuna göre, net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için tahmini 24,1 trilyon dolarlık yatırım yapılması gerekecek.
Elektrik şebekelerinin yenilenmesi, net sıfır hedefine ulaşmak için kritik bir adım olarak görülüyor. Bu kapsamda evlere ve işyerlerine giden dağıtım ağlarına yaklaşık yarısı harcanacak. Şebeke yatırımlarının iki aşamada gerçekleşmesi planlanıyor. İlk aşamada, yenilenebilir enerji kaynaklarının darboğazları ele alınacak. İkinci aşamada ise yeni elektrik talebi ve endüstriyel talep merkezlerine odaklanılacak.
Ülkelere Göre Yenileme Maliyetleri
- Çin ve Hindistan gibi ülkeler, altyapılarının genellikle 30 yılın altında olması nedeniyle yenileme maliyetlerini ileri tarihlere erteleyebilir.
- Ancak ABD ve Avrupa gibi gelişmiş ülkelerde, eskiyen şebekenin bakımı ve iyileştirilmesi bu yıl toplam şebeke harcamalarının büyük bir kısmını oluşturacak.