Dünya Bankası ve IMF İklim İşbirliği
Dünya Bankası ve IMF, iklim değişikliği ile mücadele konusunda güçlerini birleştiriyor. Bu ortaklık sayesinde ülkelerin iklim stratejilerine destek sağlanacak ve politika reformlarına odaklanılacak.
İklim İşbirliğinin Temel İlkeleri
Dünya Bankası ve IMF’nin iklim işbirliği çerçevesinde üç temel ilkeye odaklandığı belirtiliyor. İlk olarak, her ülkenin iklim zorlukları ve politika reformları belirlenerek yakın işbirliği içinde çalışılacak. Bu sayede ülkelerin ihtiyaçlarına özel çözümler üretilmesi hedefleniyor.
İkinci olarak, kurumlar ülkelerin reform süreçlerine teknik yardım ve finansman desteği sağlayacaklar. Ayrıca, diğer kalkınma bankalarıyla da işbirliği yaparak iklim yatırımlarını artırmaya yönelik çalışmalar yürütülecek.
Üçüncü olarak ise IMF ve Dünya Bankası, talep halinde ek iklim finansmanını harekete geçirmek için özel sektör de dahil olmak üzere farklı platformları destekleyecekler. Bu sayede ek kaynaklar sağlanarak iklim eylemlerinin hızlandırılması amaçlanıyor.
İklim Eyleminin Hızlandırılması
Dünya Bankası, 2025 yılına kadar yıllık finansmanın büyük bir kısmını iklim değişikliğine ayıracak ve Afrika’da milyonlarca insana yenilenebilir enerji sağlamak için çalışacak. Aynı zamanda, kriz durumlarına müdahale edebilmek amacıyla kriz araçlarını genişleterek iklim eylemlerini destekleyecek.
IMF ise Dayanıklılık ve Sürdürülebilirlik Vakfı (RST) aracılığıyla ülkelerin iklim değişikliğine karşı dirençlerini artırmalarına yardımcı oluyor. Bu vakıf sayesinde birçok ülke iklim değişikliğine karşı önlemler alabiliyor ve destekleniyor.
Dünya Bankası ve IMF’nin geliştirilmiş işbirliği sayesinde RST aracılığıyla yönlendirilen kaynakların etkisi artırılacak ve iklim eylemlerine daha fazla destek sağlanacak.