1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Elektrikli Araç ve Şarj Altyapısı Projeksiyonu

Elektrikli Araç ve Şarj Altyapısı Projeksiyonu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hazırlanan Elektrikli Araç ve Şarj Altyapısı Projeksiyonu’na göre, Türkiye’de elektrikli araç sayısının hızla artması e-mobilite ekosisteminin gelişimi açısından olumlu bir adım olarak değerlendiriliyor. Elektrikli araçlar, çevre dostu özellikleri sayesinde toplum tarafından benimsenmekte ve tercih edilmektedir.

EPDK’nin Senaryoları

EPDK’nin projeksiyonunda belirlediği düşük, orta ve yüksek senaryolara göre 2025, 2030 ve 2035 yıllarında elektrikli araç sayısı ve şarj altyapısı öngörüleri yapılmıştır. 2025 yılında Türkiye’de düşük senaryoya göre 202 bin 30, orta senaryoya göre 269 bin 154, yüksek senaryoda ise 361 bin 893 elektrikli araç olması beklenmektedir.

Şarj Altyapısında Öngörüler

EPDK’nin projeksiyonuna göre, elektrikli araç sayısındaki artışa paralel olarak şarj altyapısının da geliştirilmesi önem arz etmektedir. 2025 yılında düşük senaryoya göre 34 bin 278, orta senaryoya göre 46 bin 70, yüksek senaryoya göre ise 61 bin 897 şarj soketi olması beklenmektedir.

Türkiye’deki E-mobilite Durumu

Türkiye’deki elektrikli araç kullanımı ve şarj altyapısı gelişimi hızla ilerlemektedir. Geçen yıl itibariyle Türkiye’de 14 bin 896 elektrikli araç bulunurken, bu rakam günümüzde 93 bin 973’e ulaşmıştır. Ayrıca, EPDK’den lisans alan şarj ağı işletmecileri tarafından yapılan yatırımlarla Türkiye genelinde 17 bin 233 adet şarj noktası hizmet vermektedir.

Geleceğe Yönelik Öngörüler

EPDK’nin projeksiyonu, Türkiye’nin elektrikli araç ve şarj altyapısı konusundaki hedeflerine ulaşmak için önemli bir yol haritası sunmaktadır. Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla beraber enerji verimliliği ve çevre dostu ulaşım sistemlerinin oluşturulması, ülkenin sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayacaktır.

Elektrikli Araç ve Şarj Altyapısı Projeksiyonu
Yorum Yap
Sorumluluk Reddi Beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Hepfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

HepFinans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!