Evlilik kredisi, evlenecek olan çiftlerin yapacakları masrafların bir kısmını ya da tamamını karşılamak adına kullandıkları kredidir.
Bu konuda genel görüş açısından doğru bilinen bazı yanlışlıklar da var. Özellikle kredinin ayrı bir sınıf içerisinde olup olmadığı konusunda çok fazla yanlış bilgi olduğunu biliyoruz. Olayı biraz daha derinleştirmek adına, merak edilen kısımları açıklamaya ve soru işaretlerini gidermeye çalışacağız.
İlginizi Çekebilir: 60 Ay Vadeli İhtiyaç Kredisi Veren Bankalar Listesi
Evlilik Kredisi Ayrı Olarak Çekilen Bir Kredi Türü mü?
Bu konuda ciddi kafa karışıklıkları olduğunu söyleyerek başlayayım. Kafaların karıştığı 3 nokta var. Bunlar;
- Bankalar, evlilik kredisi başvurusu alıyor mu? Yani böyle bir kredi sınıfı mı var sorusu.
- Bu kredi aslında çeyiz hesabı olarak bilinen devlet destekli hesap mı?
- Aslında bir ihtiyaç kredisi mi?
Şimdi bu üç kısma cevap vererek ilerleyelim. Yine madde madde cevaplamak istiyorum.
- Bazı bankalar, bazı dönemlerde evlenecek çiftler için özel kredi kampanyaları düzenliyor. İşte kredilerde masraf alınmadığı oluyor ya da düşük faizli kredi veriliyor ya da ödeme ertelemeli kredi fırsatları sunuluyor. Fakat genelde evlilik için ayrı bir kredi tanımı yok. Bunu özelleştirilmiş olan bir ihtiyaç kredisi kampanyası olarak görebilirsiniz.
- Devlet destekli çeyiz hesabı bambaşka bir konu. Evet kredi ile birleştirilebiliyor ama bu başka bir konu ve ayrıca ele alacağız.
- İlk soruda bunun cevabını verdik sayılır. Bankalar evlenecek çiftler için özelleştirlmiş olan bir kampanya sunsa bile, bu kredinin temeli yine ihtiyaç kredisi olarak geçiyor. Yani kullanacağınız kredi aslında ihtiyaç kredisi.
En çok kafa karıştıran 3 soru bunlar. En azından gelen yorumlarda bu soruları görmekteyiz. Peki, bu tür bir kredi çekenlerin daha neler bilmesi gerekiyor? Hangi bankalar için nasıl şartlar var?
Evlilik Kredisi Şartları Neler?
Yukarıda açıkladığımız kısımdan yola çıkacak olursak, evlilik için kullanılacak olan kredinin şartları, doğrudan ihtiyaç kredisi şartları olarak tanımlanıyor. Yani ihtiyaç kredisi çekecek gibi düşünmeniz ve buna göre hareket etmeniz gerekiyor. Taahhüt gösterebileceğimiz bir birikim ya da taşınmaz veya sabit bir gelir gibi şartların olduğunu biliyoruz.
Ayrıca kredi notu da yine çok önemli olan bir nokta. Kredi notunuz düşükse ya da kara listedeyseniz zaten size hiçbir kredi vermezler ya da çok zor kredi alırsınız. Tür fark etmez. Bu şartların hiçbiri değişmiyor.
İhtiyaç kredisini sorunsuz alabiliyorsanız ek bir şart yok. Yani biraz komik olacak ama illa ki evlendiğinizi göreceğiz kanıtlayın ya da çeyiz masraflarını gösterin gibi şehir efsanesi istekler yok. :)
Çiftler Kredide Ortaklaşa Kullanma Durumuna Girebilirler mi?
Sonuçta evlenen iki birey var ve bankalar önünde iki birey ayrı ayrı değerlendiriliyor. Burada evlilik için kredi çekiyor olmanız durumu değiştirmiyor. Yine siz ayrı eşiniz ayrı bir kişi olarak değerlendiriliyor.
Evlenecek olmanız durumu değiştirmediği gibi kredi iki kişi üzerine değil de yine bireysel çekiliyor. Burada eş olmanın avantajı ne olabilir; eşiniz de çalışıyorsa size kefil olabilir ve bu da kredi kullanmanızı kolaylaştırır.
Eğer kefil durumu yoksa ve diyelim ki krediyi siz çektiniz. O zaman borç ödeme yükümlülüğü de yine sizin üzerinizde. Standart ihtiyaç kredilerinde olduğu gibi bireysel durum değerlendiriliyor.
Evlilik Kredisi Hangi Bankalardan Alınabilir ve Faiz Durumları Neler?
Bu kısımdan sonra tekrar tekrar hatırlatma gereği duymuyorum ama son bir kez daha ekleyeceğim. Şimdi bu kredi genel anlamda ihtiyaç kredisi olarak geçtiği için, şartları ve limitleri de yine ihtiyaç kredilerine göre paylaşacağız.
VakıfBank İhtiyaç Kredisi Limit ve Faizleri
VakıfBank üzerinden kullanacağınız kredilerde maksimum olarak 125 bin TL kredi çekebiliyorsunuz. 2021 itibariyle bu miktar geçerli. Vade sayısı ise maksimum olarak 36 ay. Banka ödeme dönemlerini 1 ay, 2 ay ya da 3 aylık dönemlerde seçmenize izin veriyor. Şu an faiz oranları ise %1.62.
Faiz oranı: %1.62
Maks Tutar: 125.000 TL
Maks Vade: 36 Ay
Not: Diğer bankalara geçmeden önce şunu belirtmek istiyorum ki eskiden 60 ay olan vade süresi, BDDK tarafından alınan kararla maksimum olarak 36 ay vade süresine düşürüldü.
YapıKredi İhtiyaç Kredisi Limit ve Faizleri
YapıKredi bankasında da en büyük avantaj yüksek limitli kredi çekebiliyor olmanız. 950 TL ile 1.000.000 TL arasında bir kredi çekilebiliyor. Tabii ki gelire göre onay çıkma durumu değişir. Faiz oranları ise miktara göre değişmekle beraber %1.79 ile %2.34 arasında değişiyor. Vade sayısı yine maksimum olarak 36 ay.
Faiz Oranı: %1.79 ile %2.34 arasında
Maks Tutar: 1.000.000 TL ,
Maks Vade: 36 ay
Akbank İhtiyaç Kredisi Limit ve Faizleri
Direkt kredi bölümünden kredi kullanacak olursanız, 1000 TL ile 50.000 TL arasında kredi kullanabiliyorsunuz. Faiz oranı da %1.90 olarak belirlenmiş. Ayrıca vade yine maksimum olarak 36 ay.
Faiz Oranı: %1.90
Maks Tutar: 50.000 TL
Maks Vade: 36 ay
Finansbank İhtiyaç Kredisi Limit ve Faizleri
Maksimum olarak 75 bin TL’ye kadar kredi kullanabiliyorsunuz ve 36 ay maksimum vade süresi de değişmiyor. Ayrıca faiz oranı da %1.39.
Faiz Oranı: %1.39
Maks Tutar: 75.000 TL
Maks Vade: 36 ay
ING Bank İhtiyaç Kredisi Limit ve Faizleri
Faiz oranlarının vade seçimine göre değiştiğini hatırlatarak devam edelim. 36 ay maksimum vade sayısı sunan ING üzerinden çekilebilecek olan maksimum tutar ise 50 bin TL olarak gözüküyor. Bu tutar için 36 ayda istenen faiz ise %1.44.
Faiz Oranı: %1.44
Maks Tutar: 50.000 TL
Maks Vade: 36 ay
Halkbank İhtiyaç Kredisi Limit ve Faizleri
Aslında bu bankada da çok bir şey değişmiyor. Yine maksimum olarak 50 bin TL çekebiliyorsunuz. Burada 36 ay vade zaten maksimum vade olarak sabit. Faiz oranı ise %1.6.
Faiz Oranı: %1.6
Maks Tutar: 50.000 TL
Maks Vade: 36 ay
Garanti Bankası İhtiyaç Kredisi Limit ve Faizleri
Evlilik Kredisi almak isteyen, yani bunun için ihtiyaç kredisi kullanmak isteyenler için son bankamız garanti olacak. 100 bin TL maksimum kredi çekimi sunan Garanti, 36 ay vade sunuyor. Maksimum vade süresi ile %1.49 faize yer veriliyor.
Faiz Oranı: %1.49
Maks Tutar: 100.000 TL
Maks Vade: 36 ay
Evlilik Kredisi konusunda daha fazla merak ettiğiniz nokta ve sormak istediğiniz başka noktalar varsa, yorum kısmımız size açık. Paylaşmadığımız veya gözden kaçırdığımız kısımları buradan iletebilirsiniz.