Federal Reserve ve ABD faiz oranlarındaki belirsizlikler, piyasanın dikkatini çekmeye devam ediyor. Yatırımcılar arasındaki inanç eksikliği, dolar ve Hazine tahvil getirilerinin farklı yönlere gitmesine neden oluyor. MSCI’nın Asya-Pasifik endeksi %0,19 artarken, Japonya Nikkei %1 oranında geriledi. ABD doları endeksi %0,09 artarak 105,51 seviyesine yükseldi ve Euro ise %0,12 değer kaybederek 1,073 dolara geriledi.
ABD Ekonomik Verileri ve Politika Yapıcıların Görüşleri
ABD’nin uzun vadeli Hazine tahvil getirileri %4,4651 seviyesinde seyrediyor. TÜFE’nin düşmesiyle önemli ekonomik verilerin olmaması, politika yapıcıların görüşlerini daha da önemli hale getiriyor. Bugün Jefferson, Cook ve Boston Fed Başkanlarının konuşmaları takip edilecek. Faiz oranları hakkında piyasalar ve politika yapıcıları arasında devam eden tartışmalar gündemde.
Ham Petrol ve Enerji Piyasaları
Ham petrol fiyatları, arz baskısının azaldığına dair işaretler ve Orta Doğu’daki gelişmelerle iki ayın en düşük seviyelerinde seyrediyor. Brent ve WTI petrol vadeli işlemlerinde düşüş yaşandı. Brent ham petrol %0,38 azalarak 82,84 dolara, WTI petrol ise %0,36 düşüşle 78,10 dolara geriledi.
Yurtiçinde S&P not artışı sonrası kısmi realizasyonlar görülse de güçlü bir piyasa var. Yaz dönemi piyasalar açısından nasıl geçebilir? Bu dönemde piyasaları etkileyebilecek gelişmeler ve takip edilmesi gereken konu başlıkları neler olabilir? CDS primindeki gerileme ve gri listeden çıkma beklentileri piyasalar üzerinde etkili olabilir.
FATF yetkilileri Türkiye’nin gri listeden çıkarılması konusunda ziyaret gerçekleştirdi. Türkiye’nin ilerleme sağladığı belirtildi. Bu durum, Türkiye’nin gri listeden çıkarılması beklenen toplantıda önemli bir rol oynayabilir. Gri listede yer alan ülkeler, yabancı yatırım girişlerinde sorunlar yaşarken, CDS’lerdeki gerileme ve swap kanallarındaki gelişmeler bankacılık sektöründe sert alımlara neden oldu.