1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Gelir Eşitsizliği ve Yoksulluk Raporu: Son bir yılda 190 bin kişi daha yoksullaştı, yoksulluk oranı yüzde 21,7’ye ulaştı

Gelir Eşitsizliği ve Yoksulluk Raporu: Son bir yılda 190 bin kişi daha yoksullaştı, yoksulluk oranı yüzde 21,7’ye ulaştı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DİSK üyesi Genel-İş Araştırma Dairesi Emek Araştırma (EMAR) tarafından hazırlanan “Gelir Eşitsizliği ve Yoksulluk Raporu-5” yayımlandı. Rapora göre Türkiye’de gelir dağılımı eşitsizliği derinleşirken yoksulluk oranı yüzde 21,7’ye yükseldi ve AB ülkeleri ortalamasının üstünde bulunmaktadır. Çalışanların yüzde 15’i yoksul olarak belirlenmiştir.

Asgari Ücret ve Gelir Eşitsizliği

Asgari Ücret ve Gelir Eşitsizliği

Rapora göre Türkiye, en düşük asgari ücrete sahip üçüncü Avrupa ülkesidir. 2024 yılı itibariyle yapılan düzenleme ile asgari ücret 450 Euro’ya gelmiş olsa da diğer Avrupa ülkelerine kıyasla geride kalmıştır. Gelir dağılımındaki adaletsizlik, işverenler ile yevmiyeli çalışanlar arasında belirgin farklar göstermektedir.

Çocuk Yoksulluğu ve Çalışan Yoksulluk Oranı

Çocuk yoksulluğu Türkiye’de endişe verici bir seviyededir. Yoksulluk oranının yüzde 31,3 olduğu verilerle beraber ciddi maddi yoksunluk içinde olan çocukların oranı da yüzde 33,3 olarak açıklanmıştır. Çocuk yoksulluğu, çocukların gelişimini olumsuz etkilemekte ve erken yaşlarda iş gücüne katılımlarını teşvik etmektedir.

Türkiye’de çalışanların yüzde 15’i yoksul durumdadır. Bu oran Avrupa ülkeleri arasında en yüksek seviyede bulunmaktadır. Yoksulluk ve sosyal dışlanma riski özellikle kadınları ve çocukları etkilemektedir. Her 10 kadından 4’ü yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altındadır.

Raporda ayrıca her iki kişiden birinin borçlu olduğu ve borçluluk düzeyinin artmasıyla tüketici kredilerine başvuru ve kredi kartı kullanımının arttığı belirtilmektedir. Tüketici kredileri tutarında yıllık yüzde 22’lik bir artış yaşanırken kredi kartı kullanımı yüzde 59 artmıştır.

Gelir Eşitsizliği ve Yoksulluk Raporu: Son bir yılda 190 bin kişi daha yoksullaştı, yoksulluk oranı yüzde 21,7’ye ulaştı
Yorum Yap
Sorumluluk Reddi Beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Hepfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

HepFinans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!