Geçen yıl elde edilen gelirlere ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan (GİB) alınan bilgilere göre, 1 Mart’ta başlayan gelir vergisi beyan dönemi 5 Nisan’da sona erdi. Bu dönemde kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan gelir elde eden 1 milyon 811 bin mükellef beyanname verdi. Beyannamelerle 399,2 milyar lira matrah ve 126,9 milyar lira vergi beyan edildi. Bu süreçte beyanname sayısında yüzde 27, matrah miktarında yüzde 107 ve hesaplanan vergide yüzde 101 artış sağlandı.
Düzenli Ödeyenlere Teşekkür ve Beyanname Vermeyen Mükellefler
Gelir İdaresi Başkanlığı, gelirlerini beyan eden mükelleflerin yanı sıra beyanlarını zamanında veren ticari, zirai ve serbest meslek kazançlarına sahip mükelleflere teşekkür etti. Ancak, beyan dönemi sonrasında kira, ücret ve değer artış kazancı kaynaklı gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen mükellefleri tespit etti. Örneğin, kiraya verilen konutlardan gelir elde eden ancak beyanname vermeyen 362 bin mükellef belirlendi. Ayrıca, iş yerlerini kiraya veren ve bu geliri beyan etmeyen 15 bin mükellef ile değer artış kazancı elde eden fakat beyanname vermeyen 32 bin mükellef görüldü.
Bankalar, sigorta şirketleri ve diğer kurumlardan elde edilen bilgilerle yapılan analizler sonucunda, ücret gelirini beyan etmeyen 13 bin 100 mükellef de tespit edildi. Vergi dairelerine bildirilmesi için çalışmalar başlatılan bu mükelleflere kısa süre içinde bildirimlerin yapılması bekleniyor.
Pişmanlıkla Bildirim ve Vergi Ödeme İmkanı
2023’te kira geliri, ücret veya değer artış kazancı elde etmesine rağmen beyanname vermeyen mükellefler, vergi daireleri tarafından işlem başlatılmadan önce pişmanlıkla bildirimde bulunma imkanına sahiptir. Pişmanlıkla beyanname verildiğinde, vergi cezası uygulanmadan vergiler ödenebilir. Beyannameler Hazır Beyan Sistemi üzerinden verilebilir ve vergiler yine çevrim içi ödeme yöntemleri ile ödenebilir.