Isparta’da gül hasadı tamamlandı. Bu yılın rekoltesi yüzde 30’luk artış kaydetti. toplam rekolte ise 9 bin ton olarak kayda geçti.
Gül Çiçeği Yüzde 30 Arttı!
Gül üretiminin Türkiye’deki adresi Isparta’da bu yılın hasadı sona erdi. Gülyağında dünya üretiminin yüzde 65’lik bölümünü gerçekleştiren kent, bu yıl daha fazla gülyağı üretimi yapmayı hedefliyor.
Gül çiçeği rekoltesindeki yüzde 30’luk artış üreticinin yüzünü güldürdü. Rekoltenin artmasında yeni ekilen fidanlar ve ekim alanının bir önceki yıla göre daha fazla olması etkili oldu. Artan rekoltenin gülyağı ve gül suyu üretimini de yükselteceği aktarıldı.
Normalde bir buçuk ay kadar devam eden hasat bu sene, 2 ay kadar sürdü. Bunun nedeni ise havanın serin gitmesi olarak ifade edildi. Bu yılki hasattan elde edilen gül çiçeği miktarı ise 9 bin tonu buldu.
Gül Üreticisine Ödemeler Yakında
Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Müdürü, bu yılki hasattan memnun olduklarını ifade etti. Hasadın sonuna gelindiğini aktaran Müdür Hasan Çelik, üreticiye ödeme yapmaya başlayacaklarını söyledi. Çelik açıklamasında, bu yılın oldukça verimli geçtiğini, elli farklı noktada alım yaptıklarını, rekoltenin 9 bin tonu bulduğunu, bu miktarın oldukça yüksek olduğunu aktardı. Isparta gülünün kendine has kokusunun olduğunu belirten Çelik, “2016 yılı hasadında 7 bin ton civarında ürün elde edilmişti. Bu yıl rekoltenin artması gül yağı ve gül suyu üretimini yükseltecek. Isparta dünyanın en fazla gülyağı üretimi yapan kenti. Yapılan gülyağı ihraç için yurtdışına gönderilecek” dedi. Gül çiçeğinde kilo başına fiyatın 8 lira 70 kuruş olduğunu anımsatan Çelik, bu fiyatın üreticiyi memnun ettiğini de sözlerine ekledi.