Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl yapılan düzenlemelerin büyük bir kısmının vergi artışlarına odaklandığını belirtti. Bu yıl ise harcamaların kontrol edilmesi ve kesintiye gidilmesi gerektiğini vurguladı. Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları sırasında “Türkiye: Değişken Küresel Ekonomide İleriye Doğru Gitmek” başlıklı bir etkinlikte konuşma yaptı.
Ekonomideki En Büyük Zorluk: Enflasyon
Şimşek, yurt içinde en büyük zorluğun yüksek enflasyon olduğunu vurgulayarak, fiyat istikrarını sağlamanın ve enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmenin öncelikleri arasında olduğunu belirtti. Ayrıca, mali disiplinin sağlanmasının önemli olduğunu ve dezenflasyon sürecinin kamu maliyesi desteği gerektirdiğini ifade etti.
Ekonomik Politikada Yapısal Reformlar
Şimşek, rekabetçiliği artırmak, üretkenliği yükseltmek, yatırım ortamını iyileştirmek, iklim değişikliği ile mücadele etmek, yeşil ve dijital dönüşüm gibi alanlara odaklanan kapsamlı yapısal reform programlarının hayata geçirildiğini açıkladı. Ayrıca, Türkiye’nin küresel borçlanma sorunlarına karşı daha sağlam bir konumda olduğunu belirtti.
Ekonomideki Gelişmeler ve Gelecek Hedefler
Şimşek, programın temel dayanakları arasında para politikasının normalleşmesi, kamu maliyesi disiplininin yeniden sağlanması ve yapısal reformların bulunduğunu söyledi. Bu doğrultuda, enflasyonun düşürülmesi için Merkez Bankası’na destek sağlama amacıyla mali duruşun sıkılaştırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Orta Vadeli Program’da belirlenen hedeflere ulaşılmasının mümkün olduğunu ifade etti.
Ekonomik Politikada Yol Haritası ve Kamu Harcamaları
Şimşek, ekonomide sadeleşme ve normalleşme sürecinin devam ettiğini vurgulayarak, kamu harcamalarının gözden geçirilmesi ve kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Harcamaların mümkün olduğunca kontrol altına alınacağını ve kesintilere gidileceğini ifade etti. Ayrıca, maliye politikasında gelir yönüne odaklanmanın yanı sıra harcamaların da incelenmeye başlandığını açıkladı.