İmalat Sektöründe Mayıs Ayı Performansı
Nisan ayında 49,3 olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI, mayısta 48,4’e gerileyerek, ikinci ay üst üste eşik değer olan 50,0’ın altında kaldı. Mayıs ayında Türk imalat sektörünün karşılaştığı zorlu talep ortamı, toplam yeni siparişlerde ve ihracatta yavaşlamanın sürmesine yol açtı. Buna bağlı olarak firmalar üretim ve istihdam düzeylerini azalttı.
Sektörel PMI Raporuna Göre Mayıs Ayı Değerlendirmesi
İSO Türkiye Sektörel PMI raporuna göre mayıs ayında üretim takip edilen 10 sektörün sadece üçünde artış gösterdi. Yine de bu durum, üretimini artıran sektör sayısının nisan ayına göre iyileşme anlamına geldi. Dış talep tarafı ise çoğu sektörde genel tablodan pozitif ayrıştı. Takip edilen on sektörden altısı mayısta yeni ihracat siparişlerini artırmayı başardı.
İstihdam ve Üretimdeki Değişim
İstihdamda ise sektörel arasında farklılaşan bir tablo ortaya çıktı. Başta makine ve metal ürünleri olmak üzere beş sektör istihdamını artırırken en belirgin düşüş elektrikli ve elektronik ürünler sektöründe kaydedildi. Üretimde en hızlı artış makine ve metal ürünlerinde, en belirgin yavaşlama ise kara ve deniz taşıtlarında kaydedildi.
Enflasyon ve Maliyetlerdeki Değişim
Enflasyonist baskılar mayıs ayında da zayıflamaya devam etti. Girdi maliyetleri enflasyonu son beş ayın en düşük seviyesine gerilerken, nihai ürün fiyatları ise bir yıllık dönemin en sınırlı artışını kaydetti. Fiyatlarında artış bildiren firmalar ise genellikle kur gelişmeleri ile ham madde maliyetlerindeki yükselişe bağladı.
Analiz ve Beklentiler
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verilerine göre, sektördeki faaliyet koşullarındaki yavaşlamanın ılımlı olmakla birlikte 2024 başından bu yana en belirgin düzeyde gerçekleştiği görülmektedir. Enflasyonist baskıların hafiflemesi ileriye yönelik iyimserlik sağlarken, sektörün karşılaştığı zorlu talep ortamının devam ettiği dikkate alındığında, fiyat baskılarındaki geri çekilmenin sektörde bir toparlanmayı beraberinde getirebileceği umut edilmektedir.