Konkordato Başvurularında Artış
Mayıs ayının ilk iki haftasında 114 dosya hakkında konkordato için ilk başvuru anlamına gelen ‘geçici mühlet’ kararı verildi. Konkordato talep eden sektörler arasında inşaat, tekstil ve akaryakıt istasyonları öne çıktı. Sıkı para politikasının uygulanmaya başlamasıyla kapatılan kredi muslukları şirketleri zor duruma düşürdü. Finansa erişim sorununun yanına yüksek faiz nedeniyle maliyet artışı da eklenince birçok sektörü olumsuz etkiledi. Borçlarını ödeyemeyen şirketler, konkordato yoluna gitmeye başladı.
Geçici ve Kesin Mühlet Kararları
Nisan ayında 105 firma hakkında geçici mühlet kararı verilirken mayısın ilk iki haftasında bu rakam 114’e yükseldi. Geçen yılın tamamında ise 519 dosya için geçici mühlet kararı verilmişti. İflas ertelemenin kaldırıldığı 2018 yılında konkordato geçici mühlet kararı sayısı 1384 iken, 2022 yılında 404’e geriledi. Son dönemde şartların olumlu olması halinde 12 aylık “kesin mühlet” kararı veriliyor. Nisan ayında 29 firma hakkında kesin mühlet kararı verilirken mayısın ilk iki haftasında bu rakam 32’ye çıktı.
İflas Kararları ve Sektörler
Mayısın ilk iki haftasında 6 firma için iflas kararı verilirken 1 Ocak-17 Mayıs arasında 41 dosya hakkında iflas kararı alındı. İflasa karşı konkordato talep eden sektörlerin başında inşaat, tekstil ve akaryakıt istasyonları yer aldı. Ayrıca mobilya, gıda, otelcilik, tarım ve metal ürün imalatı gibi sektörlerden firmalarda da konkordato başvurularında artış yaşandı.
Karşılıksız Çeklerde Artış
Piyasalardaki finansman sorununun ödeme dengesini bozması karşılıksız çeklerde de tıkanıklığa neden oldu. Ocak-Mart döneminde 48 bin 672 çek karşılıksız çıktı. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 30 bin 154’tü. Karşılıksız çeklerin sayısında %61,4 artış yaşanırken, tutar ise 8,5 milyar TL’den 27,9 milyar TL’ye yükseldi.