Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) şubat ayına ilişkin yayınladığı “Elektrik Piyasası Sektör Raporu” verilerine göre, Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi geçen senenin aynı ayına göre yüzde 8,2 artış göstererek 25 milyon 615 bin 763 megavatsaat olarak gerçekleşti. Bu artışın sektördeki gelişmeleri yansıttığı görülmektedir.
Elektrik Üretim Kaynakları ve Dağılımı
Raporda belirtilenlere göre, lisanslı elektrik üretiminin kaynaklarına bakıldığında yüzde 29,2’sinin hidroelektrik, yüzde 24,7’sinin ithal kömür, 12,7’sinin linyit, yüzde 12,2’sinin doğalgaz ve yüzde 10,9’unun rüzgar enerjisi santrallerinden sağlandığı görülmektedir. Bu kaynakları sırasıyla jeotermal, biyokütle, taş kömürü, güneş, asfaltit ve fuel-oil izlemektedir. Çeşitlilik ve yenilenebilir enerji kaynaklarına olan yatırım önemli bir artış göstermektedir.
Faturalanan Elektrik Tüketimi ve Dağılımı
Aynı dönemde faturalanan elektrik tüketim miktarı ise yüzde 13,4 artarak 21 milyon 559 bin 654 megavatsaat olarak gerçekleşti. Tüketimin yüzde 40,2’si sanayi, yüzde 30,7’si mesken, yüzde 25,8’i kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler tarafından yapıldı. Aydınlatmanın payı yüzde 2,4, tarımsal faaliyetlerin payı ise yüzde 0,9 olarak kayıtlara geçti. Elektrik tüketiminin sektörlere göre dağılımı sektörel taleplerin ve enerji verimliliği çalışmalarının önemini göstermektedir.
Tüketici sayısı ve kurulu güçte artış yaşandı
Elektrikte tüketici sayısı, şubatta geçen senenin aynı ayına göre yüzde 2,1 artarak 49 milyon 829 bin 477’ye ulaştı. Mesken tüketicilerinin sayısında yüzde 2,2, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer tüketicilerin sayısında yüzde 1,9, tarımsal faaliyet tüketicilerinin sayısında yüzde 3,3 artış görüldü. Sanayi tüketicilerinin sayısında yüzde 8,2 ve aydınlatma tüketicilerinin sayısında yüzde 0,3 düşüş yaşandı. Türkiye’nin lisanslı elektrik kurulu gücü ise bu dönemde yüzde 0,95 artarak 96 bin 122 megavat oldu. Kurulu gücün kaynaklara göre dağılımı sektördeki enerji politikalarının ve yatırımlarının yönünü göstermektedir.