Gıda enflasyonuna yönelik adımlar atmaya devam eden hükümet, bir dizi önlem aldı. Önlemler içerisinde sebze ve meyvenin ambalaja girmesi de yer alıyor.
Gıda Enflasyonu Gerileyecek!
Gıda enflasyonu ve alınan önlemlerle ilgili açıklama yapan Bakan Bülent Tüfenkci, gıda enflasyonunu en fazla etkileyen kalemlerin meyve ve sebze olduğunu hatırlatarak, oranların geriye çekilmeye çalışılacağını aktardı. Önlemlerin Ekimde hayata geçeceğini söyleyen Tüfenkci, alınan önlemlerin, teşviklerin de önünü açacağını kaydetti.
Bu kapsamda sebze ve meyvenin ambalaja girmesi söz konusu olacak. Bu da ambalaj sektörüne teşvik verilmesini beraberinde getirecek. Bu konuya işaret eden Bakan Tüfenkci, meyve ve sebzenin standart kap uygulaması dahilinde satışa sunulacağının sinyallerini verirken; israfında önüne geçeceklerini kaydetti.
Sevkiyat, Muhafaza ve Satış Uygun Şartlara Kavuşacak
Gümrük ve Ticaret Bakanı açıklamasında sebze ve meyvenin sevkiyatında soğutucularında devreye gireceğini, taşımaya soğuk zinciri dahil edeceklerini belirti. Uygulamanın sevkiyatı gerçekleşen ürünlerin soğuk hava depolarında muhafaza edilmesini öngördüğünü aktararak, son tüketiciye de aynı standartlar dahilinde ulaşacağının altını çizdi. “Tüketicinin taze meyve ve sebzeye buzdolabında ulaşmasını hedefliyoruz” diyerek, düzenlemenin oldukça kapsamlı olacağına işaret etti.
100 Milyar Liralık Ticaret Hacmine Sahip
Gıda enflasyonu rakamlarının yüksek çıkmasının ana nedenlerinden biri olan sebze ve meyve fiyatları, uygulamanın hayata geçmesi ardından kısmen de olsa düşüşe geçecek. Taze ürün sektörünün ticaret hacminin büyüklüğüne değinen Bakan Bülent Tüfenkci, “Sektörel ticaret hacmi 100 milyar lirayı buluyor. Bu hacmin yaklaşık dörtte birlik bölümü ise, uygun taşıma ve saklama koşulları sağlanamadığından çöp oluyor. Hedefimiz çöpe giden miktarın yüzde 15’lik bölümünü önlemek ve ekonomimize 15 milyar liralık katkı sağlamak” ifadelerini kullandı.