1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Nisan Ayında Almanya Ekonomisindeki Büyüme ve PMI Verilerinin Etkileri

Nisan Ayında Almanya Ekonomisindeki Büyüme ve PMI Verilerinin Etkileri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nisan Ayında Almanya Ekonomisindeki Büyüme

Almanya’da S&P Global tarafından hazırlanan Hamburg Ticaret Bankası (HCOB) Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) nisan ayı öncü verileri açıklandı. Buna göre, ülkede martta 47,7 puan olan bileşik PMI, Nisan’da 50,5 puana çıkarak, son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Almanya’da, 9 aydan sonra ilk defa faaliyetlerde büyümeyi gösteren 50 puan seviyesinin üstünde kalan bileşik PMI’ya ilişkin piyasa beklentisi, 48,5 puana yükselmesi yönündeydi.

PMI Verilerinin Yorumlanması ve Ekonomik Etkileri

Almanya’da hizmet sektörü PMI da Nisan’da 50,1’den 53,3 puana çıkarak, son 10 ayın zirvesine ulaştı. Öngörüler 50,5 seviyesine yükseleceğine işaret ediyordu. İmalat sanayisi PMI ise söz konusu ayda 41,9’dan 42,2 puana çıkarak son 2 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Açıklamada, “Alman özel sektörü hizmet sektörü faaliyetlerindeki güçlü artışla ikinci çeyreğin başında büyümeye geri döndü” ifadesi kullanıldı.

Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti Cyrus de la Rubia, PMI endeksinin 9 aydır ilk kez büyümeyi işaret etmesinin Alman ekonomisindeki resesyonun sona erdi mi sorusunu gündeme getirdi. Rubia’ya göre, resesyonun ağırlıklı olarak imalat sektöründe yoğunlaştığı ve genel ekonominin daha az etkilendiği görülüyor. İkinci çeyrekte GSYH’nin yüzde 0,2 oranında genişleyebileceği tahmin ediliyor. PMI verileri, Alman ekonomisinin hizmet sektörüyle büyümeye geri dönebileceğini gösteriyor.

PMI verisinde 50 puanın üstü büyümeyi, altı ise daralmayı gösteriyor. Alman ekonomisi geçen yıl, yüksek enflasyonun etkisiyle yüzde 0,3 daralmıştı. Avro Bölgesi’nde de bileşik PMI Nisan’da faaliyetlerde büyümeyi gösteren 50 puan seviyesinin üstünde kalarak, 10 ay sonra artış gösterdi.

Nisan Ayında Almanya Ekonomisindeki Büyüme ve PMI Verilerinin Etkileri
Yorum Yap
Sorumluluk Reddi Beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Hepfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

HepFinans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!