Norveç Varlık Fonu 1 trilyon dolara ulaşarak, dünyanın en büyüğü olmayı başardı. Bu başarının arkasında ise küresel piyasalardaki Euro’nun yukarı yönlü hareketi etkili oldu.
Norveç Varlık Fonu, 27 Yılda Dudak Uçuklatan Büyüklüğe Ulaştı
Norveç Varlık Fonu’nun kuruluş amacı bugün petrol ve doğaldan sağlanan gelirden, gelecek nesillere belirli bir miktarda tasarruf oluşturmaktı. Fon 1990’lı yıllarda faaliyete geçti. 1990’dan bugüne büyük yol kat eden Fon 1 trilyon dolarlık tasarrufa imza attı. Bu miktar ülkenin GSYH ile kıyaslandığında, GSYH’dan tam iki buçuk kat daha fazla!
Norveç Varlık Fonu, farklı yatırım çeşidiyle dikkatleri toplarken, bu uygulamaya başka bir ülkede rastlanmıyor. Fon her geçen yıl biraz daha genişliyor ve istikrarlı olarak büyümeyi sürdürüyor.
Petrol ve Doğalgaz Geliriyle Yabancı Ülkelere Yatırım Yapıyor
Fonu besleyen ana kaynak petrol ve doğalgaz üretiminden elde edilen gelir olarak kendini gösteriyor. Fonun bu varlığa ulaşmasında, elde edilen gelirle farklı ülkelerden alınan hisse senetleri, tahvil ve emlak piyasası yatırımlarının payı ise oldukça büyük. Norveç Varlık Fonu geçen yılın sonu itibariyle 900 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşmıştı.
Dünyada bu büyüklüğe sahip başka bir fon bulunmazken, Norveç Varlık Fonu’nun 77 farklı ülkede 8.985 şirkete yatırım yaptığı biliniyor. Fonun yaptığı yatırımların büyük bölümünü hisse senedi yatırımları oluşturuyor. Hisse senedi yatırımlarının toplamdaki payı ise yüzde 65,1’lik bölümü kapsıyor. Norveç Varlık Fonu yatırımlarının yüzde 32,4’lük kısmını sabit gelirli yatırımlara ayırıyor. Gayrimenkul yatırımlarının toplama oranıysa yüzde 2,3 olarak ifade ediliyor.
Türkiye’deki Yatırımı 1 Milyar Dolar
Norveç Varlık Fonu’nun Türkiye’deki yatırımları incelendiğinde, geçen yılın sonundaki veriler bir milyar dolarlık yatırıma işret ediyor. Türkiye’de yatırım yaptığı şirket sayısı 48 olarak ifade ediliyor. Bu şirketler arasında Tüpraş, Petkim ve Garanti Bankası gibi şirketlerin olduğu görülüyor. Bu şirketler yanında Norveç Varlık Fonu Pınar Süt, Enka İnşaat, Ereğli Demir ve Çelik şirketlerine de yatırım yaptı. Fonun bu şirketlere yaptığı yatırımsa 112 milyon 112 bin doları buldu. Fon, Garanti Bankasının yüzde 1,23’lük hissesini elinde bulundururken, bankaya yaptığı yatırımın toplamı 112 milyon 63 bin dolar olarak ifade edildi.