Olumsuz Hava Koşulları Pirinç Fiyatlarını Yükseltti
Son zamanlarda olumsuz hava koşulları, pirinç piyasasında önemli değişikliklere neden oldu. Hindistan’da geçen yıl uygulanan ihracat kısıtlamaları ve El Niño’dan kaynaklanan kuraklık gibi faktörler, pirinç tedarikini etkilemişti. Bu duruma Brezilya’da yaşanan yıkıcı sel felaketleri de eklenince, pirinç ticaretindeki trafiğin olumsuz etkilendiği görüldü.
Asya’da özellikle Tayland’da beyaz pirinç fiyatları yüzde 5 oranında artarak ton başına 649 dolara yükseldi. Bu durum, Asya ve Afrika’daki milyarlarca insanın beslenmesi için önemli olan pirinç maliyetlerinde artışa yol açabilir. Fiyat artışının ana nedenlerinden biri de Brezilya’da yaşanan şiddetli sel felaketi olarak belirtiliyor. Rio Grande do Sul eyaletinde üretimin büyük bir kısmını gerçekleştiren Brezilya’nın önümüzdeki dönemde üretim kapasitesinde düşüş yaşaması bekleniyor.
Ayrıca, Güneydoğu Asya’da yeni mahsul arzındaki yavaşlama da fiyatlardaki artışı tetikliyor. Uluslararası Tahıl Konseyi Emtia Piyasası Analisti Peter Clubb, bu durumu doğrulayarak, pirinç piyasasında yaşanan gelişmelerin uluslararası boyutta etkiler yarattığını vurguluyor.
Uzmanların Değerlendirmeleri
Fitch Solutions’ın BMI biriminde Emtia Analisti Charles Hart, Brezilya’daki sel felaketinin fiyatlardaki artışı tetikleyen önemli bir faktör olduğunu belirtiyor. Hart ayrıca, yerli üretimdeki düşüşün ve ihraç edilebilir fazlalıkta yaşanan endişelerin sektörü nasıl etkileyeceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
ABD Tarım Bakanlığı verilerine göre Brezilya, dünya genelinde pirinç ihracatında dokuzuncu sırada yer alıyor. Bu nedenle, Brezilya’daki üretimde yaşanan olumsuzluklar, uluslararası piyasaları da yakından ilgilendiriyor.