1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TCMB, Finansal İstikrar Raporunu Yayımladı

TCMB, Finansal İstikrar Raporunu Yayımladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TCMB Finansal İstikrar Raporu ve Zorunlu Karşılık Oranları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Finansal İstikrar Raporu’nda, zorunlu karşılık (ZK) oranlarında yapılan artışın mevduat faizleri üzerindeki etkisini değerlendirdi. ZK oranlarında yapılan artışın sistemden fazla likiditenin çekilmesiyle mevduat faizlerinde aşağı yönlü bir etki oluşturabileceği belirtilirken, bu durumun aynı zamanda banka bilançoları için maliyet oluşturabileceği vurgulandı.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, raporda sıkı para politikası duruşunun finansal piyasalara hızlı ve etkili şekilde yansıdığını aktardı. Türk lirası kredi faizlerinin iç talepteki dengelenme sürecine katkı verirken, yabancı para kredilerinde büyümenin göze çarptığını belirtti. Yabancı para kredilerin finansal sistemde oluşturabileceği riskleri azaltmak için kredi büyüme sınırı düzenlemesine dâhil edildi.

Zorunlu Karşılık ve Bankalar

TCMB’nin raporunda, zorunlu karşılık tutarlarının artmasıyla bankaların maliyetlerinin yükseldiği ve bu maliyetleri karşılamak amacıyla kredi faizlerinde yukarı yönlü ya da mevduat faizlerinde aşağı yönlü fiyatlama yaptığı belirtildi. ZK’ların fonlama maliyetinin artmasına rağmen bankaların bu kaynaklar için faiz geliri elde edememesinin banka bilançolarında düzenleme kaynaklı maliyetleri artırdığı raporda yer aldı.

Yayımlanan raporda, 23 Mayıs tarihinde revize edilen Kısa Vadeli Maliyetlerle Mücadele (KKM) ve TL mevduat için ZK oran artışı ile ZK tutarının faiz getirili aktifler içindeki payının artmasının beklendiği belirtildi. KKM bakiyesinin hedef yenileme oranları çerçevesinde azalmasıyla ZK tutarının önümüzdeki dönemde gerileyebileceği öngörüldü.

TCMB, Finansal İstikrar Raporunu Yayımladı
Yorum Yap
Sorumluluk Reddi Beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Hepfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

HepFinans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!