Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılışı
Mustafa Kemal Paşa’nın liderliğinde Kurtuluş Savaşı’nı başlatacak ve Cumhuriyete giden yolda önemli adımlar atılmasını sağlayacak Türkiye Büyük Millet Meclisi, 104 yıl önce 23 Nisan’da açıldı. Düşman işgali altındaki Anadolu ve Rumeli topraklarında, TBMM’nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından birisi oldu.
Mücadele ve Kararlar
Osmanlı İmparatorluğu’nun 1. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkmasının ardından, Mondros Mütarekesi’ne rağmen ülkenin işgal edilmeye başlanması üzerine Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı. Amasya Tamimi ile Erzurum ve Sivas kongrelerinde alınan kararlar, ulusun egemenliğini vurgulayarak Milli Mücadele’nin temellerini oluşturdu.
TBMM’nin Kuruluş Süreci
İstanbul’un işgali ve Milli Mücadele yanlılarının tutuklanmaya başlaması üzerine milletvekilleri ve aydınlar, Ankara’ya kaçtı. Mustafa Kemal’in önderliğinde yapılan seçimlerle belirlenen milletvekilleri ile dağıtılan Osmanlı Mebusan Meclisinden kaçarak Ankara’ya gelebilenlerden oluşan TBMM, 23 Nisan 1920’de açıldı. Bu tarihten itibaren TBMM, milli iradenin simgesi oldu.
Mustafa Kemal Atatürk, TBMM’nin açılışında yaptığı konuşmada, “Milletin irade ve amaçlarına uymayanların talihi hüsrandır, çökmedir” diyerek milli egemenliğin önemini vurguladı.
Sonuç ve Etkileri
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması, Cumhuriyetin kurulmasına giden sürecin en kritik adımlarından biri oldu. TBMM’nin kuruluşu, ulusal egemenliğin ve bağımsızlığın temsilcisi olarak tarihe geçti. TBMM, Türkiye’nin kurtuluş mücadelesinde önemli bir rol oynayarak Cumhuriyetin ilanına zemin hazırladı.