Türkiye Ekonomisi İlk Çeyrekte Güçlü Büyüme Gösterdi
Türkiye ekonomisi, 2024 yılının ilk çeyreğinde tüketimin etkisiyle yüzde 5,7 büyüme kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre çeyreklik bazda büyüme ise yüzde 2,4 olarak gerçekleşti. Büyüme performansında tüketimin öne çıktığı ilk çeyrekte hanehalklarının tüketim harcamaları yüzde 7,3 artış gösterdi. Aynı dönemde devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 3,9, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 10,3 arttı.
Sektörlerde İnşaat ve Tarım Öne Çıktı
İlk çeyrek performansı bakımından en dikkat çeken sektörler arasında inşaat ve tarım yer aldı. İnşaat sektörü yüzde 11,1 büyürken tarımda yüzde 4,6 büyüme gerçekleşti. Sanayi sektöründe büyüme yüzde 4,9 olurken hizmetler sektöründe bu oran yüzde 4,3 olarak kaydedildi.
Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 2024 yılının birinci çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 90 artarak 8,82 trilyon TL’ye ulaştı. GSYH’nin dolar bazında birinci çeyrek değeri ise 285,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Yatırımlara bakıldığında inşaat yatırımlarında yüzde 9,6 büyüme kaydedilirken makine-teçhizat yatırımlarındaki büyüme yüzde 11,9’a geriledi. Bu durum inşaat sektöründe hızlı bir büyümeyi, makine-teçhizat sektöründe ise bir ivme kaybını gösterdi.
Bloomberg HT anketine göre ekonomistlerin beklentisi ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 5,6 büyüme yönündeydi. Ancak Türkiye ekonomisi yüzde 5,7 büyüme kaydederek beklentilerin üzerine çıktı. Geçen yılın son çeyreğinde yıllık büyüme yüzde 4’tü.
Öncü göstergelere göre tüketimin büyümeyi sürüklediği görüldü. Sanayi üretimi yüzde 5,3 artarken perakende satışlarındaki artış yüzde 19,2 olarak kaydedildi. Bu durum Türkiye ekonomisinde tüketimin önemini bir kez daha vurguladı.
TCMB’nin enflasyon raporuna göre yurt içi talepteki dirençli seyir devam ederken, tüketimdeki ivmelenme dikkat çekti. Öncü göstergelere göre iç talebin ikinci çeyrekte daha ılımlı bir görünüm sergileyeceği öngörüldü.
Türkiye ekonomisi, sıkılaşan para politikasına rağmen iç talebin canlanmasıyla güçlü bir büyüme performansı sergiledi. Yerel seçim öncesi talebin artış göstermesi, büyümeye olumlu yönde katkı sağladı. Ekonomi yönetimi ise yılın ikinci yarısında daha dengeli bir büyüme kompozisyonu hedefliyor.