Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, çiğ süt fiyatlarına dikkat çeken yazılı açıklama yaparak, yetkililere seslendi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği: Sanayiye Aktarılan Süt Miktarı Düştü
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sanayiye aktarılan süt miktarının gerilediğini ifade etti. Gerilemenin 2017’nin ilk ayında başladığını belirten Bayraktar, düşüşün Temmuz ayında da devam ettiğinin altını çizdi.
Sanayiye aktarılan süt miktarının fiyatlar nedeniyle düştüğünü kaydeden Başkan Bayraktar, fiyatların yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Fiyatlar daha makul seviyelerde olmalı” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı’nın açıklamasında süt ve süt üretimine dair bilgilerde yer aldı. Bayraktar yılın ilk 7 ayında sanayiye aktarılan sütün, 2016’nın ilk 7 ayına kıyasla yüzde 4,6 azaldığını aktardı. “Geçen yılı Ocak – Temmuz aylarını kapsayan dönemde sanayiye aktarılan süt 5 milyon 564 bin ton olarak kayda geçti. Bu yılın aynı döneminde ise bu miktar 5 milyon 308 bin ton olarak gerçekleşti” bilgilerini aktaran Bayraktar, yaşanan olumsuzluğun altını çizdi.
Çiğ Sütte Ortalama Fiyat 1 Lira 14 Kuruş
Yaşanan gelişmeleri üretici fiyatlarının düşük olmasına bağlayarak, çiğ süt alım fiyatlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. çiğ sütte alım fiyatlarını da açıklayan Bayraktar, “Çiğ süt piyasada ortalama olarak 1,14 kuruştan alınıyor. Bazı yerlerdeki alım fiyatı ise 93 kuruş seviyesine kadar düşüyor” dedi.
Açıklamasında yem fiyatlarına da değinen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı, ortalama fiyatın 1,08 kuruş olduğunu anımsattı. Süt üreticisinin bu yem fiyatları karşısında çaresiz kaldığını dile getirdi. Bir litre sütle bir kilo yem alınmadığının da altını çizdi. Bu durumda çiğ süt fiyatlarının yeniden değerlendirilmesinin şart olduğunu da sözlerine ekledi.