1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’nin E-Ticaret Hacmi 1,85 Trilyon Liraya Ulaştı

Türkiye’nin E-Ticaret Hacmi 1,85 Trilyon Liraya Ulaştı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

E-Ticaretin Büyüme Hızı ve Öngörüler

Türkiye’de E-Ticaretin Görünümü Raporu’na göre, 2023 yılında e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 115,15 artarak 1,85 trilyon liraya ulaştı. İşlem sayısı ise yüzde 22,25 artışla 5,87 milyar adet oldu. 2024 yılında ise e-ticaret hacminin 3,4 trilyon liraya ve işlem sayısının da 6,67 milyar adede ulaşması öngörülüyor. E-ticaret hacminin genel ticaret hacmine oranı 2023 yılında yüzde 20,3’e yükselerek dikkat çekici bir artış gösterdi.

E-Ticaret Sektöründe Lider Kategoriler

Rapora göre, e-ticaret hacminin en büyük payını beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörü aldı. Bu sektörü sırasıyla elektronik ve giyim sektörleri takip etti. E-ticaretin bu sektörlerdeki yükselişi, tüketicilerin online alışveriş tercihlerindeki değişimin bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

E-Ticarete Uyum Endeksi ve İllere Göre Dağılım

Ticaret Bakanlığının geliştirdiği e-ticarete uyum endeksi, illerin online ticarete adaptasyonunu değerlendiriyor. Endekse göre, İstanbul, Kayseri, Çorum, İzmir ve Kocaeli e-ticarete en uyumlu iller olarak öne çıkıyor. Bu illerdeki e-ticaret faaliyetlerinin yoğunluğu ve işletmelerin online platformlara entegrasyonu dikkat çekici seviyede.

E-ticaretin hızla büyüdüğü Türkiye’de 2023 yılında e-ticaret yapmaya başlayan işletme sayısı 559 bin 412’ye ulaştı. E-ticaret faaliyeti yürüten işletmeler arasında pazaryerlerinde faaliyet gösterenlerin sayısı da 540 bine yaklaştı. Kendi siteleri veya mobil uygulamaları üzerinden e-ticaret yapan işletmelerin sayısı ise 35 bini aştı.

E-ticaretin yaşa göre dağılımına bakıldığında, 25-36 yaş aralığındaki tüketicilerin online alışverişlerde öne çıktığı görülüyor. Mobil uygulamaların tercih edilme oranının yüksek olması da bu yaş grubunun online alışverişe olan ilgisini yansıtıyor.

Türkiye’nin E-Ticaret Hacmi 1,85 Trilyon Liraya Ulaştı
Yorum Yap
Sorumluluk Reddi Beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Hepfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

HepFinans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!