Dünyada sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) talebindeki zayıf artış ve küresel ihracat kapasitesindeki rekor büyüme, piyasalarda uzun sürecek bir arz fazlası dönemine işaret ediyor. Uluslararası düşünce kuruluşu Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA)’nün raporuna göre, büyük LNG ithalatçısı ülkeler arasında yer alan Avrupa, Japonya ve Güney Kore, LNG talebini 2030’a kadar azaltmayı planlıyor.
LNG Talebindeki Değişen Eğilimler
Avrupa’nın doğalgaz ve LNG talebinin düşmesi beklenirken, enerji verimliliği önlemleri ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin artmasıyla kıtanın gaz talebi gerilemiştir. Benzer şekilde, Çin’de yurt içi doğalgaz üretimi ve boru hattı ithalatının artması, ülkenin LNG talep artışını sınırlayabilir. Yenilenebilir enerji kaynaklarındaki artış da enerji sektöründe LNG talebini kısıtlayabilir.
Geleceğe Yönelik Beklentiler
Küresel LNG tedarikçileri, yeni arz akışını absorbe etmek ve düşen ithalat hacimlerini telafi etmek için gelişmekte olan piyasalara bağımlı hale gelebilir. Ancak, bu gelişmekte olan ülkelerde LNG talebinin artışının garanti olmadığı belirtilmektedir. Özellikle Güney Asya ve Güneydoğu Asya’da, LNG talebindeki artışı sınırlayabilecek faktörler bulunmaktadır. Bu durum, piyasalarda talep büyümesine ilişkin belirsizlikler yaratmaktadır.
Küresel LNG ihracat kapasitesinin önümüzdeki beş yıl içinde yüzde 40 artması ve toplam nominal sıvılaştırma kapasitesinin 666,5 milyon tona ulaşması beklenmektedir. ABD ve Katar, büyük kapasite artışlarına liderlik ederken, Avustralya’nın dünyanın en büyük üçüncü LNG tedarikçisi olma konumundan gerilemesi öngörülmektedir.