Piyasalarda Başarısız Olmanın 7 Günahı
Bazı uzmanlar “hata”, bazıları “yanlış” kelimeleriyle ifade etseler de neticede alım satım, daha az hata yapanın ve daha çok sağlıklı kararlar alabilenlerin kazandığı bir oyundur. Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yatırımcılar, alım satım serüvenleri süresince temposunu giderek artırmak zorunda kalacakları bir çalışma rutini yaratmak zorundadır. Bu rutin, zorlu olduğu kadar tehlikelidir de.
Piyasaların Yatırımcılardan Beklentileri
ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, yatırımcıların kazançtan mahrum kalmasını, ironik bir dille, “işledikleri günahlar”a bağlıyor. Burns, piyasaların yatırımcılardan beklentileri olduğunu ve bu beklentilere uymayan yatırımcıların sonu zarar ya da iflasla biten kötü bir serüvene atıldıklarını ifade ediyor. İşte Burns’e göre yatırımcıların başarısız olmasına neden olan 7 günah…
- Tembellik: Piyasalarda alım satım yapmanın kolay para olduğu inancı, yeni yatırımcıları tembel olmaya iter. Bu, yatırımcıları, her şeyden önce kendi yatırım sistemlerini geliştirmek ve alım satımdan önce plan yapmaları için çalışmaya başlamaktan alıkoyar. Oysa, piyasalarda nasıl alım satım yapılacağını öğrenmek için çalışmak gerekir ve sinyalleriniz için sadece piyasaları izlemek çalışmak değildir; yatırımcıların bundan çok daha fazlasını yapması gerekir. Unutulmamalıdır ki, tembel yatırım, kötü yatırımdır.
- Hırs: Maddi şeylere olan tutku, yatırımcıların sermayelerini büyütmek yerine kazançlarını harcamalarına neden olur. Bir yatırımcının hedefi Lamborghini’ler ve malikaneler değil, öncelikle özgürlük ve finansal güvenlik olmalıdır.
- Gurur: Bir alım satımda hatalı olduğunuzu kabul edememek, küçük bir kaybı büyük bir kayba dönüştürebilir.
- Öfke: İntikam işlemleri, daha fazla yanlış yapmanın en kısa yoludur. Sermayenizden haberi olmayan bir piyasaya kızmak saçma olmasının yanında kötü kararlar almanıza da yol açar.
- Açgözlülük: Yatırımda sermayenizi sıfırlamanın bir başka hızlı yolu, çabuk zengin olmaya çalışmaktır. Hızlı bir şekilde zengin olma arzusu, kazanç elde etme hızının sağduyuya göre bir numaralı öncelik olduğu durumlarda, kötü kararlar almanıza neden olur.
- Kıskançlık: Diğer trader’ların veya yatırımcıların ne yaptığı veya yatırım yapmadığınız piyasaların ne kadar trendde olduğu konusunda endişelenmek zihinsel anlamda beyhude bir uğraştır. Kendi avantajınızı korumak için kendi sisteminize ve sürecinize odaklanmanız gerekir.
- Oburluk: Çok büyük boyutlarda alım satım yapmak, zaten genişlemiş bir trendi kovalamak ve aşırı alım satım yapmak gibi yatırım serüveniniz için daha azının çok daha sağlıklı olduğu alanlarda çok şey yapmak, kayıp olasılığını artırmaktan başka bir sonuca yol açmaz.