IBAN Nedir sorusuna yanıt aradığımız bu yazıda, bankacılık sektörünün bu kadar hayatımızın içine girdiği zamanlarda yaptığımız işlemler oldukça önemli bir hal almaktadır. Güvenlik ve gizlilik prensibinin uygulandığı sektörde farklı alanlarda özel logaritmalar oluşturulmuştur. Bunlardan biri olan IBAN’ın sizce mantığı nedir? IBAN, aslında uluslararası standartları olan güvenilir bir hesap numarasıdır. Zaten bu açıklamayı İngilizce açıklamasının baş harflerini alarak çıkartıyoruz: International Bank Account Number.
Numaranın olmasındaki amaç; binlerce bankada bulunan her bir müşterinin oluşturduğu hesabın numarasının, uluslararası standarda sahip olması, bu sayede de yapılacak para transferlerinin kusursuz ve hızlı bir biçimde ilerlemesidir.
IBAN kaç haneden oluşur?
IBAN, maksimum şekilde 34 haneden oluşturulabilir. Her ülkenin kendine ait bir IBAN standardı vardır. İlk olarak Avrupa Birliği ülkelerinde ortaya çıkan IBAN kullanımı, ülkemizde ise 2010 yılının başında Merkez Bankası’nın sunduğu tebliğ dahilinde zorunlu oldu. Ülkemiz IBAN hane standardını 26 olarak seçti ve her IBAN numarası dünya genelinde tek bir hesabı gösterir hale geldi.
IBAN numarası kartın üzerinde nerede yazar?
Her banka ATM veya Para Kart adını da verdiği kartlar çıkartmaktadır. Bu kartların üzerinde kişinin adı ve soyadı bulunur. Kartın son kullanma tarihi, 16 haneli kart numarası ve arka yüzdeki CV numarası da kartın üzerinde bulunan diğer bilgilerdir. Bazı tercihlerinde bankalar, kartın üzerine Ziraat Bankası gibi bazı bankalar, çeşitli gruplardaki müşterilerinin para transferlerini kolaylaştırmak için IBAN numarasını kartın ön yüzüne eklemektedirler. Bu gruplar; özellikle askerlik hizmetini gören askerler veya yaşlı müşterilerden meydana gelir.
IBAN okuması nasıl yapılır?
IBAN, içerisinde birçok farklı güvenlik stratejisini barındıran bir karakter grubudur. IBAN; içerisinde ülke kodunu, bazı kontrol basamaklarını, bankanın diğer bankalardan ayrılan kodunu, rezerv alanı ve hesap numarasını bulundurur. Şimdi örnek bir IBAN numarasıyla buna açıklık getirelim:
Örnek IBAN: TR(Ülke kodu)32(Kontrol basamakları) 00078 (Banka Kodu) 0 (Rezerv alanı) 0000012345678912 (Hesap numarası) olmak üzere toplam 26 haneden oluşur.
Eğer; IBAN numaranız kartınızın üzerinde bulunmuyorsa, bankanızın çağrı merkezinden öğrenebilirsiniz. Bunun yanında internet bankacılığı kullanmaktaysanız, bankanızın ‘IBAN hesaplama ve sorgulama’ sayfaları size yardımcı olacaktır.
çok beyendim insanlara bilgi vermek kadar güzel bir şey yoktur teşekkürler.